מאמרים חדשים



תמ”א 38

1812 צפיות

הפצצה המתקתקת שמתחת לבית: תמ"א 38 כהכרח קיומי במאבק על חיינו ועל עתידנו

ישראל יושבת על שבר גיאולוגי פעיל. זו אינה תאוריה מופשטת, אלא מציאות גיאוגרפית בעלת השלכות מרחיקות לכת על חיינו. רעידת אדמה הרסנית אינה שאלה של אם תתרחש, אלא מתי תתרחש. ובצל האיום המרחף הזה, עומדת מציאות מדאיגה לא פחות: עשרות אלפי מבנים ברחבי הארץ, שנבנו לפני שנת 1980, אינם עומדים בתקני הבנייה העדכניים לעמידות בפני רעידות אדמה. הם למעשה "פצצות מתקתקות", המאכלסות מאות אלפי אזרחים, ומאיימות לקרוס ברגע האמת.

תמ"א 38 – תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה – נולדה בדיוק מתוך הכרה באיום הקיומי הזה. היא אינה רק תוכנית התחדשות עירונית שמטרתה לייפות שכונות ולהוסיף מרפסות; בליבתה, תמ"א 38 היא תוכנית הצלת חיים. היא מהווה את המענה ההכרחי והדחוף ביותר להגברת העמידות והבטיחות של המבנים הוותיקים ביותר שלנו, שהם גם הפגיעים ביותר. בואו נצלול לעומק החשיבות הקריטית של חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38, נתבונן בנתונים המטרידים, נשמע סיפורים אישיים מהשטח, נבחן את האתגרים ונפרוש את הצעדים הנדרשים כדי להפוך את ישראל לעמידה ובטוחה יותר.

המספרים שלא מרפים: עשור של הזנחה מול איום ממשי

הנתונים הרשמיים קודרים ומדאיגים כאחד. על פי מינהל התכנון, קיימים בישראל למעלה מ-100,000 מבנים שנבנו לפני שנת 1980 ואינם עומדים בתקנים המחמירים לעמידות ברעידות אדמה. מבנים אלו מרוכזים בעיקר לאורך קו השבר הסורי-אפריקאי ובאזורים בעלי סיכון סייסמי גבוה.

ההערכות לגבי היקף האסון במקרה של רעידת אדמה חזקה מזעזעות: דו"ח של ועדת החקירה הפרלמנטרית בשנת 2016 העריך כי תרחיש כזה עלול להוביל לקריסתם של עד 80,000 מבנים ברחבי הארץ, ולגרום למותם של כ-7,000 בני אדם ולפציעתם של עשרות אלפים נוספים. מיליוני אנשים עלולים למצוא את עצמם ללא קורת גג. מחקרים עדכניים יותר, כולל של המכון הגיאולוגי הישראלי, ממשיכים להתריע על הסתברות לא מבוטלת לרעידת אדמה הרסנית בעשורים הקרובים.

המספרים האלה הם הרבה יותר מסטטיסטיקה יבשה; הם מייצגים חיים, משפחות, וקהילות שלמות הנמצאות בסכנה יומיומית. זהו האיום המיידי והקונקרטי שתמ"א 38 נועדה לתת לו מענה.

למה חיזוק מבנים הוא קודם כל הצלת חיים?

החשיבות העליונה של חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38 היא הצלת חיים. חיזוק שלד המבנה, עיבוי עמודים, הוספת קירות גזירה והתאמת המבנה לתקני הבנייה העדכניים מפחיתים באופן דרמטי את הסיכון לקריסה בעת רעידת אדמה. במקום שהבניין יהפוך למלכודת מוות, הוא יעמוד איתן, גם אם ייגרמו לו נזקים.

מעבר להצלת חיים ישירה, לחיזוק מבנים השלכות מרחיקות לכת נוספות:

  • הפחתת נזקים כלכליים בקנה מידה לאומי: עלויות השיקום לאחר רעידת אדמה הרסנית הן אסטרונומיות. הן כוללות לא רק בנייה מחדש של מבנים שקרסו, אלא גם שיקום תשתיות (כבישים, גשרים, קווי חשמל ומים), עלויות פינוי והצלה, טיפול רפואי לנפגעים, והשלכות עקיפות על המשק כולו עקב השבתת פעילות כלכלית. השקעה בחיזוק מראש היא השקעה חכמה שמצמצמת באופן דרמטי את הנזקים הכלכליים העתידיים.
  • חיזוק החוסן החברתי והקהילתי: אסון טבע בסדר גודל כזה עלול לערער את היסודות של החברה. קריסת מבנים משמעותה לא רק אובדן חיים ורכוש, אלא גם פגיעה ברקמה הקהילתית, עקירה ממקומות מגורים, וטראומה נפשית המונית. חיזוק מבנים מאפשר לקהילות להישאר במקומן ולהתמודד עם האתגרים מתוך יציבות רבה יותר.
  • התחדשות עירונית כתוצר לוואי מבורך: האפשרות להוסיף קומות ודירות חדשות (במסלול 38/1) או להרוס ולבנות מחדש (במסלול 38/2) היא התמריץ הכלכלי המאפשר את ביצוע עבודות החיזוק. תוספת דירות זו, ושדרוג המבנים הקיימים, תורמים להתחדשות עירונית, משפרים את חזות הרחובות, ומעלים את ערך הנכסים – אך חשוב לזכור שתועלות אלו הן אמצעי להשגת המטרה העיקרית: חיזוק המבנה והצלת חיים.

קולות מהשטח: כשהאיום הופך למציאות, והחיזוק לביטחון

מעבר לנתונים היבשים, מאחורי כל פרויקט תמ"א 38 עומדים אנשים – דיירים שחיים יום-יום במבנים ישנים, יזמים שלקחו על עצמם את המשימה המורכבת, ומהנדסים שחורטים על דגלם בטיחות. סיפוריהם האישיים ממחישים את הצורך הדחוף בתוכנית ואת ההשפעה שלה על חייהם:

מרים, בת 78 מתל אביב: "גרתי בבניין משנות ה-50 כל חיי. בכל פעם שהייתה איזו רעידה קטנה, כל הבית היה רועד ואני הייתי קופאת מפחד. הייתי חושבת רק על הנכדים שלי – מה יקרה אם... תמ"א 38 נראתה לי בהתחלה משהו מסובך, לצעירים. אבל כשהיזם הגיע והסביר, וראינו את השרטוטים של העמודים שיתעבו, ואת הממ"ד שיהיה לי בדירה – הבנתי שזה לא רק שיפוץ. זה הביטחון שלי. היום, כשהבניין גמור, אני ישנה הרבה יותר טוב בלילה. זה שווה כל בלאגן שהיה בזמן הבנייה."

איתי, בן 45, נציג דיירים בירושלים: "היה לנו בניין בן 40 פלוס, יפה מבחוץ, אבל מהנדס בדק ואמר שהשלד שלו לא יעמוד ברעידת אדמה רצינית. רוב הדיירים היו מבוגרים, חלקם לא הבינו, חלקם פחדו מההפרעה. המשימה שלי כנציג הייתה קודם כל להסביר, באלף ואחת דרכים, שזה לא על מרפסת גדולה יותר, זה על זה שנחיה אחרי. הבאנו מהנדס שיסביר להם בשפה פשוטה, עשינו אספות שכונה, ישבתי אחד-על-אחד עם מי שהיה לו חשש. לקח לנו כמעט שנתיים לגבש את הרוב הדרוש, עם עורך דין מעולה שעזר לגשר על הפערים. זה דרש המון סבלנות ואנרגיה, אבל הידיעה שהילדים שלנו גדלים היום בבניין מחוזק ששווה פי שניים, ושהם בטוחים יותר – זו הסיבה שבגללה עשיתי את זה."

אבי, קבלן ויזם תמ"א 38 מנתניה: "אני רואה בכל פרויקט כזה לא רק עסקה כלכלית, אלא גם תרומה לביטחון של המדינה. אתה מגיע לבניין ישן, עייף, לפעמים מוזנח, ויודע שכל רעידה קטנה יכולה להפוך אותו לערימת הריסות. התפקיד שלנו הוא לקחת את המבנה הזה, לחזק את הלב שלו – את השלד, היסודות – ואז לתת לו 'איפור' ותוספות שיהפכו אותו גם למודרני ואטרקטיבי. האתגרים עצומים – הביורוקרטיה, חוסר ההסכמה לפעמים בין הדיירים, העלויות שעולות. אבל כשאני מקבל מפתח מבניין אחרי חיזוק, ויודע שעשרות משפחות ישנות בו עכשיו בשקט גדול יותר – זו סיפוק אדיר. זה לא רק לבנות חדש, זה להציל את הקיים."

האתגרים שבדרך: מכשולים בנתיב אל הבטיחות

על אף חשיבותה העליונה, יישום תמ"א 38 רחוק מלהיות חלק. קיימים אתגרים משמעותיים המעכבים את קצב חיזוק המבנים בישראל:

  • כדאיות כלכלית משתנה: המודל של תמ"א 38 נשען על התמריץ הכלכלי ליזם. במבנים או באזורים שבהם זכויות הבנייה הנוספות אינן מספיקות כדי לכסות את עלויות החיזוק, הבנייה והרווח היזמי, הפרויקט פשוט אינו כדאי. מצב זה נפוץ במיוחד בפריפריה או במבנים קטנים במרכז, ומשאיר מבנים פגיעים רבים ללא מענה.
  • מורכבות והסכמות דיירים: כפי שעלה מהסיפורים האישיים, שכנוע עשרות בעלי דירות לחתום על הסכם משפטי מורכב, להתמודד עם תקופת בנייה מאתגרת, ולבטוח ביזם – הוא תהליך חברתי ומשפטי מורכב ביותר, שלעיתים נכשל בשל חילוקי דעות פנימיים או חוסר אמון.
  • ביורוקרטיה מסורבלת: תהליכי קבלת היתרי בנייה לפרויקטי תמ"א 38 ברשויות המקומיות ארוכים, מורכבים, ולא אחידים בין הרשויות השונות. זה מייקר את הפרויקט, גורם לעיכובים, ומרתיע יזמים.
  • חוסר מודעות ציבורית: למרות הנתונים המדאיגים, חלק ניכר מהציבור עדיין אינו מודע מספיק לחומרת איום רעידות האדמה, או ליכולת להקטין אותו משמעותית באמצעות חיזוק המבנה. רבים מתייחסים לתמ"א 38 רק כאל הזדמנות לשדרוג הנכס.
  • היעדר מדיניות ממשלתית כוללת ואגרסיבית: תמ"א 38 נשענת בעיקרה על כוחות השוק. אולם, בטיחות אזרחים מפני רעידות אדמה היא בראש ובראשונה אחריות לאומית. היעדר תקציבים ממשלתיים משמעותיים, תמריצים חזקים יותר, ומסגרת רגולטורית מואצת, מעכב את קצב החיזוק באופן משמעותי.

הדרך קדימה: קריאה לפעולה לאומית

מול המציאות המורכבת והאיום המרחף, ברור שתמ"א 38, במתכונתה הנוכחית, אינה מספיקה כדי לעמוד ביעד של חיזוק עשרות אלפי המבנים הפגיעים בזמן סביר. נדרשת קריאה לפעולה לאומית, שבה כל הגורמים הרלוונטיים ירתמו למאמץ משותף:

  • הממשלה חייבת להכריז על חיזוק מבנים כיעד לאומי עליון: יש להקצות תקציבים משמעותיים, ליצור מסלולי מימון ציבוריים (כמו הלוואות בערבות מדינה או מענקי חיזוק) במיוחד לאזורים ומבנים שאינם כדאיים כלכלית ליזמים פרטיים.
  • רשויות מקומיות צריכות לייעל דרמטית את תהליכי האישור: הקמת מסלולים ירוקים ייעודיים לפרויקטי תמ"א 38, קיצור לוחות זמנים ביורוקרטיים, ואחידות רגולטורית בין הרשויות השונות.
  • יש להגביר את המודעות הציבורית: קמפיינים הסברתיים רחבי היקף שיתמקדו בסכנה הממשית ובהצלת חיים, תוך מתן כלים ומידע לדיירים כיצד להתקדם.
  • לפתח מודלים חלופיים: לבחון מודלים חדשניים להתמודדות עם מבנים שאינם מתאימים לתמ"א 38 הקלאסית, אולי באמצעות התאגדות רחבה יותר של בניינים או מעורבות ישירה יותר של חברות ממשלתיות.
  • דיירים – היו פרואקטיביים: אל תחכו לאסון. בדקו את מצב הבניין שלכם, התאגדו, למדו את הנושא, ושכרו יועצים מקצועיים ועצמאיים (עורך דין ומהנדס) שייצגו את האינטרסים שלכם מתחילת הדרך ועד סופה. זה הנכס שלכם, וזה קודם כל הביטחון שלכם ושל יקיריכם.

קול המומחה: "לא זמן לשאננות"

פרופ' רונן חימוביץ', ראש המכון לחקר רעידות אדמה בטכניון, מתריע: "השעון מתקתק. היקף המבנים הפגיעים בישראל עצום, וקצב החיזוק איטי מדי. רעידת אדמה חזקה היא אירוע ודאי בעתיד, והנזק שייגרם, בנפש וברכוש, יהיה נורא אם לא נפעל במהירות ובנחישות. תמ"א 38 היא הכלי העיקרי שיש לנו כרגע, אבל היא חייבת להפוך ממנוע שוק בלבד למשימה לאומית בראש סדר העדיפויות, עם גיבוי ממשלתי מלא, תקציבים ייעודיים, וסילוק חסמים ביורוקרטיים. זו לא שאלה של בנייה יפה יותר, זו שאלה של בנייה בטוחה יותר. והבטיחות הזו היא אחריות של כולנו".

סיכום: לבנות עתיד בטוח, לבנה אחר לבנה

תמ"א 38, בהיבט של חיזוק מבנים, היא בראש ובראשונה תוכנית לביטחון לאומי ולאומיות. היא נוגעת בנקודות הכואבות ביותר של חוסר מוכנות מול איום קיומי. למרות האתגרים הרבים, המורכבות הביורוקרטית, והצורך בהסכמות רחבות בין אנשים – חשיבותה של המשימה אינה מותירה מקום לספק. על ממשלת ישראל, הרשויות המקומיות, היזמים, וכל אזרח שגר במבנה ישן, להפנים את חומרת המצב ולהירתם למאמץ המשותף. רק גישה מערכתית, ממוקדת מטרה (בטיחות!), עם תמריצים נכונים, הסרת חסמים ומודעות ציבורית גבוהה, תוכל להבטיח שנעמוד באתגר. חיזוק מבנה הוא לא רק שיפור הדירה; הוא השקעה בחיים, בחוסן, ובעתיד בטוח יותר עבור הדורות הבאים במדינת ישראל. זו האחריות שלנו, ואנו חייבים לעמוד בה.

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא תמ”א 38

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום