תמ”א 38

447 צפיות

תמ"א 38: ההזדמנות לחיזוק הקהילה לצד חיזוק המבנים

תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, ידועה בעיקר כמנוף להתחדשות עירונית ולהגדלת היצע הדיור בערים הוותיקות. אולם, מעבר להיבטים הפיזיים והכלכליים, לתמ"א 38 יש גם פוטנציאל עצום לחיזוק הקהילה המקומית ולשיפור איכות החיים של התושבים. כאשר פרויקט תמ"א 38 מתוכנן ומבוצע נכון, תוך שיתוף פעולה הדוק בין היזמים, הדיירים והרשות המקומית, הוא יכול להפוך למנוף של ממש לבניית חוסן קהילתי, להגברת הלכידות החברתית ולפיתוח שירותים ומרחבים ציבוריים איכותיים. בואו נבחן לעומק את ההשפעות החיוביות האפשריות של תמ"א 38 על המרקם הקהילתי, ואת הדרכים למקסם את התועלות הללו.

הזדמנות לשיתוף ציבור אמיתי ומעמיק

אחד האתגרים המשמעותיים בפרויקטים של התחדשות עירונית הוא גיבוש הסכמה רחבה והשגת שיתוף פעולה מצד הדיירים. פרויקט תמ"א 38 מצריך הסכמה של לפחות 66% מבעלי הדירות בבניין, ולעיתים אף יותר מכך. התהליך של השגת ההסכמות, כאשר הוא מתבצע בצורה נכונה ומכבדת, הוא הזדמנות לשיתוף ציבור אמיתי ומעמיק. מפגשי דיירים, סקרי צרכים, סדנאות חזון משותפות - כל אלו יכולים לסייע לא רק בקידום הפרויקט הספציפי, אלא גם בבניית קשרים חברתיים וביצירת שפה אזרחית משותפת.

בעיר גבעתיים, לדוגמה, התקיים תהליך מעמיק של שיתוף ציבור סביב מתחם תמ"א 38 ברחוב כצנלסון. נציגי הדיירים, בליווי אדריכל ויועץ קהילתי, קיימו סדרה של מפגשים פתוחים ל כלל התושבים, בהם עלו רעיונות לגבי עיצוב הבניין, שימושים נלווים רצויים ושיפור המרחב הציבורי הסובב. חלק מההצעות, כמו הקמת גינה קהילתית וחדר כושר משותף, אף אומצו בתוכניות הסופיות. התהליך תרם רבות לתחושת הגאווה והבעלות של התושבים על הפרויקט.

חיזוק הזהות השכונתית ויצירת "מקום"

פרויקטי תמ"א 38, בייחוד כאשר הם מבוצעים בצורה מרוכזת במתחם שלם, מייצרים הזדמנות לשדרוג מקיף של המרחב הציבורי ולחיזוק הזהות השכונתית. שדרוג תשתיות, הוספת שבילי אופניים, יצירת כיכרות ופינות ישיבה, עיצוב אדריכלי אחיד - כל אלו יכולים להפוך אזור מוזנח לסביבה נעימה ומזמינה, שתושביה גאים להשתייך אליה. כאשר המרחב מתוכנן בצורה המשלבת בין הצרכים של קבוצות אוכלוסייה שונות (צעירים ומבוגרים, ותיקים ועולים חדשים וכו'), נוצרות נקודות מפגש והיכרות חדשות בין התושבים.

דוגמה מוצלחת לכך היא פרויקט תמ"א 38 במתחם הרצל בנס ציונה, במסגרתו חוברו מספר בניינים ישנים לכדי מתחם מגורים חדשני ואיכותי. מעבר לשיפור תנאי הדיור, הושם דגש רב על עיצוב קהילתי משותף. גינות כיס ופינות משחק הפכו למוקדי מפגש בין דורות, חזיתות מסחריות במפלס הרחוב יצרו מקומות בילוי שכונתיים, וחללי עבודה משותפים סיפקו הזדמנות לקידום עסקים מקומיים. התוצאה היא מתחם שוקק חיים עם זהות ייחודית, שהתושבים חשים אליו קשר וגאווה.

הזדמנות לשיפור השירותים והמוסדות הקהילתיים

אם פרויקט תמ"א 38 מתוכנן בראייה רחבה, בשיתוף פעולה מלא עם הרשות המקומית, הוא יכול להוות קטליזטור לשיפור ולהרחבה של שירותים ציבוריים ומוסדות הקהילה. מבני ציבור חדשים כמו גני ילדים, מתנ"סים או מרפאות יכולים להשתלב בתוך ההתחדשות המתחמית. כמו כן, מנגנונים של איחוד וחלוקה מחדש יכולים לייצר קרקעות לצורכי ציבור ללא הפקעה.

דוגמה יפה לכך היא פרויקט תמ"א 38 שמקודם בשכונת גבעת האירוסים בקריית אתא. במסגרת הפרויקט, ששילב מספר בניינים במקשה אחת, הוסכם כי אחד המגרשים בלב השכונה יוקצה לטובת בניית קומפלקס חינוכי וקהילתי חדש. במקביל, הפרויקט כלל גם שדרוג של מועדון הקשישים הסמוך והרחבה של הספרייה העירונית. שילוב מושכל כזה בין צורכי הדיור לצורכי הציבור הוא מתכון מנצח לחיזוק ארוך טווח של הקהילה.

סיכום: המפתח הוא שיתוף פעולה בין כל בעלי העניין

בסופו של דבר, ההשפעה החיובית של תמ"א 38 על הקהילה המקומית מותנית ביכולת לייצר שותפות אמיתית ורב-מימדית בין כל הגורמים המעורבים. היזמים, נציגי הדיירים, הרשות המקומית, אנשי המקצוע (אדריכלים, מתכננים, יועצים חברתיים) - כולם צריכים לפעול יחד מתוך ראייה קהילתית כוללת, ולהתייחס לפרויקט כהזדמנות לשינוי חברתי עמוק, מעבר לחידוש פיזי גרידא. רק כך ניתן יהיה למצות את מלוא הפוטנציאל הגלום בתמ"א 38 כמנוף לבניית חוסן מקומי ולשגשוג ארוך טווח של השכונות והערים.

לתושבים ופעילים קהילתיים המעוניינים לקדם פרויקט תמ"א 38 בשכונה שלהם, אנו ממליצים לפעול בצורה פרו-אקטיבית ועקבית. דרשו מהרשות המקומית ומהיזמים לשתף אתכם באופן רציף ומשמעותי כבר מהשלבים המוקדמים של התכנון. יזמו בעצמכם מפגשי קהילה, והעלו רעיונות לשיפורים במרחב הציבורי ובשירותים החברתיים. רתמו לטובת המהלך בעלי עניין נוספים כמו ועדי הורים, ארגוני מתנדבים ועסקים מקומיים. ככל שהתושבים יגלו יותר מנהיגות ומעורבות, כך יגדלו הסיכויים שתוצאות הפרויקט יהיו מיטביות עבור הקהילה כולה.

אנו זמינים לייעוץ ולליווי מקצועי לכל אורך הדרך, כדי לסייע לכם לנווט בין השלבים השונים ולייצר חיבורים אפקטיביים בין כל השחקנים. צרו איתנו קשר לשיחה ראשונית, ונשמח לחשוב יחד כיצד פרויקט תמ"א 38 יכול להפוך למנוף של ממש לשיפור חיי הקהילה והתושבים ביישוב שלכם.

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא תמ”א 38

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום